ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ // ΜΠΟΣΙΝΑΚΗΣ

Μαντίνεια ή Μαντινεία

Κανένα από τα δύο δεν θεωρείται λάθος. Στην αρχαιότητα λεγόταν Μαντίνεια, στην νεοελληνική έχει καθιερωθεί ως Μαντινεία. Ο νόμος που καθορίζει τους οίνους Π.Ο.Π., το έχει με κεφαλαία, άρα δεν ορίζει τον σωστό τονισμό. Όπως θα δείτε και στην ετικέτα, η οικογένεια Μποσινάκη, έχει υιοθετήσει τον τονισμό που παραπέμπει στην αρχαιότητα. Στη ροή του λόγου πάντως συναντάμε και το Μαντινεία.

Το Σταφύλι και ο Τρύγος

Το μοσχοφίλερο είναι ερυθρωπή ποικιλία σταφυλιού. Δίνει ξηρά κρασιά με πολύ έντονα αρώματα που κυριαρχεί το τριαντάφυλλο στα χαμηλότερα υψόμετρα και το λεμόνι στα υψηλότερα (περιοχές σαν τα Αγιωργίτικα) ακόμα πράσινο μήλο, εξωτικά φρούτα (λίτσι) κ.ά. Παλαιότερα οι οινοποιοί συνήθιζαν να βγάζουν το μοσχοφίλερο ως ένα πολύ λευκό κρασί με πολύ χαμηλό αλκοόλ και ιδανικά να καταναλωθεί μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Αυτό κυρίως οφειλόταν στο ότι το Μοσχοφίλερο έγινε αρκετά δημοφιλές στην δεκαετία του ’90 και άρα την πολύ μεγάλη ζήτηση οι οινοποιοί δεν μπορούσαν να την καλύψουν με ποιοτικό μοσχοφίλερο. Ή να επενδύσουν σε αυτό. Παρότι ερυθρωπή ποικιλία λοιπόν έδινε κυρίως λευκά κρασιά. Αυτό θελήσαμε να το αλλάξουμε εμείς. Να πούμε στον κόσμο δηλαδή ότι το μοσχοφίλερο δεν πρέπει να είναι ένα ολόλευκο κρασί. Το 2009 αποφασίζουμε να εμφιαλώσουμε. Αξιολογώντας τον ανταγωνισμό που ήταν πάρα πολύ μεγάλος, αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε με την ποιότητα μας και όχι με την τιμή μας. Εφόσον λοιπόν το σταφύλι είναι μια ερυθρωπή ποικιλία γιατί θα πρέπει να βγάζει ένα λευκό κρασί; Αποφασίσαμε λοιπόν να αφήσουμε το σταφύλι να μας οδηγήσει. Κάνοντας λοιπόν μια μακρά κρυο-εκχύληση (skin contact σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία) παίρνοντας όσα περισσότερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά από το σταφύλι, αναπόφευκτα πήραμε και χρώμα. Οι ώρες κρυο-εκχύλισης που έχουμε κάθε χρόνο εξαρτώνται από την ποιότητα της χρονιάς. Σε μια σχετικά ζεστή χρονιά που τα σταφύλια θα έχουν περισσότερο χρώμα οι ώρες ενδεχομένως να είναι λιγότερες. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρώμα του κρασιού μας διαφέρει από εσοδεία σε εσοδεία… Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει το χρώμα είναι και ότι οι χρωστικές ουσίες του (ουσίες που δίνουν το χρώμα στα κρασιά) δεν είναι σταθερές. Αυτό καθορίζει και τις διακυμάνσεις του χρώματος μέσα στον χρόνο. Ενώ ο κανόνας λέει ότι όσο «μεγαλώνει» ένα κρασί το χρώμα του τείνει να σκουραίνει, θα περίμενε κανείς μέσα στο χρόνο και το χρώμα του Μοσχοφίλερου να γίνεται πιο «κεραμιδί», στην δική μας περίπτωση αυτό δεν συμβαίνει. Όσο περνάει ο καιρός εσοδείες όπως το 2009 έχουν χρώμα περισσότερο προς το γκρι παρά προς το «κεραμιδί». Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και ο τρόπος συντήρησης.  Για όλα ευθύνεται η ποιότητα της πρώτης ύλης καθώς και οι οινοποιητικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο κάθε οινοποιός.

Η Μαντίνεια είναι μια από τις ψυχρότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας. Είναι η τελευταία περιοχή στην Ελλάδα που γίνεται ο τρύγος, αρχές με μέσα Οκτωβρίου. Το σταφύλι ωριμάζει πολύ όψιμα. Αυτό οφείλεται στον άστατο καιρό που επικρατεί στην περιοχή το φθινόπωρο. Το Σεπτέμβριο που θα πρέπει να ανεβάσει βαθμούς το σταφύλι εδώ στην Μαντίνεια αρχίζουν οι βροχές. Η ομαλή ωρίμανση του λοιπόν είναι πολύ δύσκολη. Είναι πολύ σημαντικό να μην τρυγηθεί το σταφύλι μετά από βροχή. Εμείς αφήνουμε 4-5 ημέρες μετά από την βροχή το αμπέλι να στεγνώσει για να το τρυγήσουμε. Την ημέρα του τρύγου στέλνουμε στον αμπελώνα φορτηγό ψυγείο όπου και φορτώνεται απευθείας από το αμπέλι σε κλούβες. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερούμε ή αποφεύγουμε οποιεσδήποτε ενζυμικές ή χημικές αλλοιώσεις που μπορεί να υποστεί η πρώτη ύλη από την αύξηση της θερμοκρασίας. Η συγκομιδή γίνεται νωρίς το πρωί και μέχρι το απόγευμα έχει μεταφερθεί στο οινοποιείο. Το σταφύλι μένει στο ψυγείο όλο το βράδυ ώστε να διατηρείται χαμηλά η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της αποβοστρύχωσης και της πίεσης, και το πρωί μπαίνει στο πιεστήριο γίνεται το skin contact και με πολύ χαμηλές πιέσεις παίρνουμε το πρώτο 50% του χυμού. Η αλκοολική ζύμωση και οινοποίηση γίνεται σε ψυχόμενες, ανοξείδωτες δεξαμενές, διπλών τοιχωμάτων με ελεγχόμενη θερμοκρασία (13°C με 15°C), για τη διατήρηση των αρωμάτων του σταφυλιού.

Η Οικογένεια

Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί ξεκινάει το 1979 όταν ο Φώτης Μποσινάκης και η γυναίκα του Χριστίνα αναλαμβάνουν το δίκτυο διανομής κρασιών των γονιών τους.

Η αγάπη τους για το κρασί και τον τόπο τους ήταν τόσο μεγάλη που εν έτη 1992 αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο. Μέσα στην καρδιά της Μαντίνειας και σε υψόμετρο 660 μ., στο μικρό χωρίο Στενό, ιδρύεται το οικογενειακό οινοποιείο. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι τα παιδιά τους Σωτήρης, Κατερίνα και αργότερα και ο μικρότερος Κωνσταντίνος. Στα χωριά Στενό, Λιθοβούνια και Αγιωργίτικα Αρκαδίας, εκεί όπου το μικροκλίμα ευνοεί τα σταφύλια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μαντίνειας, καλλιεργείται η κύρια ποικιλία του οινοποιείου, το μοσχοφίλερο. Από αμπελώνες με μικρή στρεμματική απόδοση (800 – 1000 κιλά / στρέμμα), που επιλέγονται προσεκτικά από την ίδια την οικογένεια, προέρχεται το κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Μαντίνεια» Μποσινάκης.

Όταν ο Σωτήρης και η Κατερίνα ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση το 2009 ήξεραν πολύ καλά ότι θα πρέπει να αφοσιωθούν στην “αναδιατύπωση” της ιδιαίτερης τοπικής ποικιλίας του Μοσχοφίλερου. Προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της οικογένειας τους και να ρίξουν βάρος στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου κρασιού χρησιμοποιώντας μια από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες, δίνοντας βάση στο ιδανικό ταίριασμα ποικιλίας και γεωγραφικής προέλευσης.

Άρχισαν λοιπόν να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καλή πρώτη ύλη και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά. Οι πολύωρες εκχυλίσεις που αποφάσισαν να ακολουθήσουν σαν τρόπο οινοποίησης τους εξασφάλισαν όσα περισσότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να τους δώσει το ίδιο το σταφύλι. Εμπλουτίζεται ο γευστικός και αρωματικός του χαρακτήρας αφήνοντας μια ελαφριά ροζέ χροιά στο κρασί. Οι γκρίζες προς χαλκόχρωμες ανταύγειες που συναντάτε στο ΠΟΠ Μαντίνεια Μποσινάκης είναι πια χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τους.

Το 2015 επιχειρούν μια πολύωρη εκχύλιση σε 100% Μοσχοφίλερο από ένα μοναδικό αμπελοτεμάχιο στην περιοχή Σπασόλακας, με αποτέλεσμα την δεύτερη ετικέτα του οινοποιείου την «Ιέρεια». Ένα ανοιχτό ροζέ κρασί που ξεφεύγει από τον αρωματικό χαρακτήρα του σταφυλιού δίνοντας του μια πιο earthy διάσταση, με μαλακές τανίνες και εμφανώς πιο γεμάτο στόμα.

Παραμένουν πιστοί στην ποικιλία του Μοσχοφίλερου και προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να την αναδείξουν. Πάντα με βαθιά συνείδηση πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από κρασί. Προσφέρουν ουσία, συντροφιά, αγάπη! 

Το motto τους:

Οι(ν)ογενειακή υπόθεση!

Στοιχεία επικοινωνίας

Οινοποιία | Οικογένεια Μποσινάκης | Στενό Μαντίνειας | 22100 | Τρίπολη
τηλ:+302710572767 / φαξ:+302710572765 / e-mail: wines@bosinakis.gr

website | facebook | instagram

More FoodStories

Facebook

@FoodScriber

Instagram

@foodscriber_com

LinkedIn

Theodoros Pastourmatzis

Twitter

@FoodScriber

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

ASIAN_HOUSE_BANNERfs-banner-arlekinos